
Het is een bijzonder uitdagende vraag waar talloze mensen mee worstelen. De chaos in ons dagelijks leven en in onze gedachten vertraagt vaak het vinden van het antwoord op deze vraag. Tarot voor jezelf: ontdek de vier dimensies waarin je ruimte kunt scheppen — in je woning, je geest, je emoties en je spirit — zodat je wensen ongeremd naar je toe kunnen stromen.
Hoe kun je ontdekken wat je diep in je hart verlangt, wanneer je gedachten overrompeld zijn, je agenda bulkt van activiteiten en je gevoelens geen ruimte vinden om te ademen?
Verlangen: de tedere echo van je innerlijke wezen.
Verlangen is de melodieuze fluistering van je ziel. Soms gluurt ze zachtjes op de achtergrond, terwijl ze op andere momenten met volle overtuiging naar de voorgrond dringt. Ze onthult de verlangens van je ziel: naar sereniteit, liefdevolle verbinding, vervulling, creativiteit en ultieme vrijheid. Verlangen groeit in de stille momenten, in een ruimte van ontvankelijkheid. Het heeft zuurstof nodig, en die is vaak in schaarste aanwezig wanneer je hoofd overvol is, je dagen verstopt raken en je omgeving een gevoel van onrust met zich meebrengt.
Maar hoe kun je echt achterhalen wat je diep van binnen wilt, als je gedachten overstromen, je dagen zich overlappen en je gevoelens geen ruimte vinden om te ademen? Dit bereik je door op vier locaties ruimte te vernieuwen.
Vier locaties die je kunt ontdoen van rommel om de stroom van verlangen te bevrijden.
Lichamelijke omgeving
Je omgeving als een uitbreiding van jouw energie.
We schatten vaak de impact van onze omgeving op onze innerlijke wereld geringer in dan eigenlijk het geval is. We zijn gewend aan keukentafels die bulken van het gezelschap, overvolle inboxen en ruimtes waar “even snel iets neerleggen” een dagelijkse gewoonte is geworden. Toch, hoe minuscuul het ook zij, breekt fysieke chaos zich een weg naar binnen. Het vangt je blik, heeft invloed op je gemoedstoestand en onttrekt ongemerkt je vitaliteit. Je ervaart vaker een gevoel van spanning, onrust of twijfeling.
Ruimte creëren houdt niet noodzakelijk in dat je moet inperken; het gaat erom weloverwogen te selecteren wat je wilt bewaren. Wat biedt jou steun? Wat geeft je energie? Wat kan er verwijderd worden? Wanneer we kiezen voor een minimalistische aanpak en duidelijke structuur, ontstaat er ruimte voor vernieuwing: frisse perspectieven en helderheid. Het is niet nodig om alles in één keer op te ruimen. Door je omgeving in kleine delen een nieuwe indeling te geven, creëer je opnieuw ruimte voor jezelf. Zowel letterlijk als figuurlijk. Het kan iets eenvoudigs zijn: een netjes georganiseerd nachtkastje, een heldere werkplek, of een leeg stoeltje vlakbij het raam. Af en toe is het precies datgene wat je innerlijke wereld een nieuwe wending geeft.
2. Geestelijke ruimte
Een mentale opfrissing.
Je geest is een schitterend meesterwerk, maar kan ook slopend zijn wanneer hij overuren draait. Een groot deel van onze mentale overbelasting komt niet voort uit het denken zelf, maar uit het eindeloos herkauwen van gedachten. Altijd maar dezelfde denkpatronen herhalen, zonder een duidelijke uitgang. En terwijl je je lijkt te richten op het “verhelpen” van het probleem, creëer je intussen een sfeer van groeiende spanning.
Mentale ruimte draait om het nemen van een stap terug en de moed hebben om niet langer alles te beheren en in de hand te houden. Niet elk aspect vereist een doordachte overweging, een dringende beslissing, of een grondige analyse. Af en toe kan het heel bevrijdend zijn om je ideeën te verwoorden, hetzij op papier of in luide stem. Op die manier creëer je afstand tussen je gedachten en je identiteit.
Het streven is niet om je gedachten te ontdoen van alles, maar eerder om te voorkomen dat je tegelijkertijd met te veel zaken moet jongleren. Op die manier komt er op natuurlijke wijze wat speelsheid tot leven. En in die ruimte kan er iets vernieuwends ontstaan. Een gedachte, een inspiratie. Of simpelweg serene stilte, en dat is wellicht het meest waardevolle van alles.
3. Ruimte voor emoties
Jezelf de ruimte geven om te voelen.
Een groot deel van wat we in ons lichaam meedragen, zijn emoties die tijdens onze reis geen thuis hebben gevonden. Tranen die geen kans kregen om te stromen. Opgekropte ergernissen die we verzwolgen. Blijdschap die we temmen. Naarmate we onze emoties langer opzijzetten, accumuleert er een steeds groter gewicht binnenin ons. Soms merken we niet eens waarom we ons zo uitgeput of lusteloos voelen.
Het aanleggen van emotionele ruimte start met de moed om jezelf oprecht onder ogen te zien. Niet vanuit de hoek van analyse, maar vanuit de bereidheid om te omarmen. Ervaar wat je ervaart, zelfs wanneer het irrationeel of ongemakkelijk aanvoelt. Niet alles hoeft te worden verwerkt of opgelost. Af en toe verdient iets gewoon een moment om te bestaan, heel even. Zonder vooroordeel.
Wat je ervaart, hoeft niet noodzakelijkerwijs een betekenis te dragen om authentiek te zijn; juist in die erkenning schuilt ruimte. Er ontstaat dynamiek, een gevoel van tederheid en een staat van ontspanning. Je beseft: het is niet noodzakelijk dat ik alles onder controle houd. Er moet een zekere levensenergie vloeien. Daar opent zich opnieuw ruimte; voor wensen, voor blijdschap, voor samenhang.
4. Ruimte voor spiritualiteit
Rust om te horen
Temidden van al die prikkels, plannen en prestaties verliezen we soms uit het oog wat het betekent om simpelweg in stilte te zijn. Ongeschikt. Geen sociale gene. Niet actief bezig. Gewoon jezelf zijn. In diezelfde leegte ontwaakt er juist iets veel dieper.
Spirituele ruimte is geen verheven staat van bestaan. Het is een herontdekking van de basis. Het is een meesterlijke vaardigheid om aandachtig te luisteren zonder direct te verlangen naar een antwoord. Focussen op wat zich aandient. Zoek niet actief naar antwoorden, maar creëer ruimte voor wat zich op natuurlijke wijze aandient.
Je hoeft geen specifieke technieken meester te zijn. Een tocht te voet zonder de afleiding van een telefoon. Een rustige slok thee in alle sereniteit. Vijf minuten lang in de verte turen. Zo eenvoudig kan het eigenlijk zijn. Het is cruciaal om jezelf de ruimte te geven om niet altijd maar te creëren. Tijdens die onderbrekingen keert er iets terug dat je mogelijk verloren was: jouw ware zelf.
Ruimte creëren is als het vinden van je eigen plek.
Vaak zijn we ervan overtuigd dat we ons verlangen moeten ontdekken, alsof het ergens diep weggecached ligt. Misschien is het er al, maar zijn we zo overweldigd dat we het simpelweg niet kunnen waarnemen.
Ruimte creëren is geen enkel project. Het blijft een herhaalde beslissing, iedere keer opnieuw. Om je te realiseren wat zijn grenzen heeft bereikt. Om voorzichtig te ontraderen wat niet meer van waarde is. Niet alles hoeft op hetzelfde moment te gebeuren. Start met wat er vandaag haalbaar is. Eén zorg minder. Een schap zonder inhoud. Laat één emotie binnen.
Laat jouw hunkering tot bloei komen.
In het werkje "Tarot voor Jezelf" ontdek je een schitterende oefening die de titel “Ontkiemende Toekomst” draagt. De legging omvat negen vragen die je begeleiden in het herstellen van verbinding met je innerlijke kracht, het volgen van je eigen koers en het identificeren van wat je moet loslaten om verder te bloeien.
Zelfs zonder kaarten kunnen deze vragen dienen als een hulpmiddel voor dagboekreflectie of als inspiratiebron om je wensen te concretiseren.
Welke verantwoordelijkheid moet ik op me nemen om concrete vooruitgang te boeken op mijn reis?
Wat biedt mij richting?
Wat zijn effectieve manieren om mijn angsten te overwinnen?
Op welke manieren kan ik een bron van ondersteuning voor anderen zijn?
Op welke manieren kan ik mijn energie doelgericht inzetten?
Wat voor een transcendent doel wil ik ambiëren?
Op welke manieren kan ik mijn zelfvertrouwen een flinke boost geven?
Welke lasten moet ik achterlaten om meer ruimte in mijn binnenste te creëren?
Welke kennis en inzicht zouden mijn hart moeten verwarmen?
Op die manier geef je niet alleen vorm aan je verlangens, maar koester je ze ook met liefdevolle aandacht.