Rachida Kacimi
09/02/2024
5 min
0

Uit elkaar gegroeid?in de liefde?

09/02/2024
5 min
0

Uit elkaar gegroeid? Zo weet je wanneer je relatie voorbij is en je uit elkaar kunt gaan in de liefde.
Uit elkaar gaan omdat je niet meer samen kunt. Voor de meeste mensen is dat letterlijk het slechtste scenario dat ze kunnen bedenken voor hun relatie. "Wanneer wanhopige onderhoud van je relatie stagneert de stroom van liefde kan uit elkaar gaan energetisch helemaal oké zijn,"

Dus wanneer weet je dat je relatie, je energetische beoefening in de liefde, echt voorbij is? Wat is het punt waarop het oké is om uit elkaar te gaan?

Uit elkaar gaan omdat je niet meer samen kunt. Voor de meeste mensen is dat het slechtste scenario dat ze zich kunnen voorstellen voor hun relatie. Ze doen, wat in hun macht ligt, om dit te voorkomen. Zeker bij een langdurige relatie of als er kinderen bij betrokken zijn. Maar soms kan het echt oké zijn om je relatie te beëindigen, hoe verdrietig en eng dat ook is. Een relatie in stand houden is geen doel op zich, liefde is het doel. Als het wanhopige onderhouden van de relatie de stroom van liefde stagneert, kan het verbreken van de relatie energetisch helemaal oké zijn. Zeker soms is dat zo liefdevol naar elkaar, jezelf en de kinderen.
En ze leefden nog lang en gelukkig...

Het begon met een sprookje. Niet alleen het sprookje van toen je verliefd werd, maar ook daarvoor. Vanaf onze kindertijd gaan de meeste verhalen die we horen, lezen of zien over het ideaal van het vinden van een partner. Om nog lang en gelukkig te leven. Geen wonder dat iedereen streeft naar de ideale relatie. Als je denkt dat je het op natuurlijke wijze hebt gevonden, wil je het nooit meer loslaten. Onderweg leren we allemaal te begrijpen dat het perfecte plaatje niet bestaat en dat we moeten blijven werken om onze relatie goed te houden. Maar hoe ver ga je daarin? Wanneer is het klaar?
Volharding

Natuurlijk geef je niet op bij de eerste hobbel. Of de tweede hobbel. Of de 153e hobbel. Hoewel scheiden nu een gemakkelijk en veelgeoefend idee is vergeleken met wat het vijftig jaar geleden was, is het verbreken van de relatie een stap die je meestal niet lichtvaardig neemt. Omdat jullie voor elkaar hebben gekozen, door dik en dun. Daarom wil je volhouden, blijven proberen en je focussen op de goede dingen die jullie nog samen hebben.
Oefening

En dat is prima, want een verbinding is ook altijd een energieke oefening van verbonden zijn. Met elkaar en met jezelf. Wegrennen uit bijvoorbeeld bindingsangst of angst om verlaten te worden, of omdat je het moeilijk vindt om kwetsbaar te zijn, zal je uiteindelijk niet helpen. Je zult dan in een volgende relatie weer met dezelfde problemen te maken krijgen. Daarom is het goed om de oefening die je relatie is af te maken. Maar soms is die oefening eigenlijk al af en dan kan het helemaal oké zijn om ieder zijn eigen weg te laten gaan.
Genegenheid in de gedaante van een relatie

Verbindingen, in welke samenstelling dan ook. Ze zijn in het blote eind gewoon een waar. Een mal, gegoten zodat liefde vorm kan krijgen & men er een toepassing aan kan geven. Het wordt vertaald naar een manier om samen door het leven te gaan. Maar de relatie zelf is geen doel; dat is liefde. Of misschien heeft liefde helemaal geen doel; het is er gewoon. Liefde heeft de eigenschap om te stromen, te ontdekken, te ontwikkelen en te verdiepen. Liefde groeit op natuurlijke wijze en is niet statisch. Wanneer de vorm waarin die liefde werd gegoten — de relatie — bevriest en de stroom van liefde eerder gaat belemmeren dan versterken, kan het ook een verstandige keuze zijn om de relatie te verbreken.
Alles is gelijk aan liefde.

Liefde is niet beperkt tot romantiek of partnerschap. Er zijn veel uitingen van liefde. Zoals vriendschap, zorgzaamheid, eigenliefde, erotische liefde; om er maar een paar te noemen. Maar het zijn allemaal manifestaties. Van de stroom onder de vormen: Liefde met een hoofdletter L. Deze liefde is onvoorwaardelijk, helend en verenigend/harmoniserend. Dus alle soorten liefde kunnen uiteindelijk deze stroom dienen. Wanneer een specifieke vorm — een relatie — een doel op zich wordt waar mensen zich stevig aan vastklampen, gaat dat ten koste van Liefde.



Vooral voor mensen voor wie een scheiding door eigen toedoen heeft plaatsgevonden, kan een breuk een enorme hel zijn. Ze willen die pijn niet nog een keer voelen en willen hun partner (of kinderen, ouders, schoonfamilie) echt niet aan dat soort pijn blootstellen. Voor mensen met een onzeker hechtingspatroon met hun oorspronkelijke familie, kan een relatie die altijd voelt als een veilig thuis, toevluchtsoord. Hun partner wordt hun anker, hoewel de primaire liefde nu lauw is. Ook voor hen is een breuk vaak iets heel beangstigends en iets dat ze koste wat kost moeten vermijden. Als je voortdurend twijfelt of je relatie nog een toekomst heeft, is het altijd goed om te onderzoeken of je uit angst of echt uit liefde blijft.
Wanneer is het echt voorbij?

Hoe weet je dan of je relatie, je krachtige oefening in liefde, echt voorbij is? Op welk punt is het oké om uit elkaar te gaan? Beter of slechter, rijker of armer, etc., dat bepaal je helemaal zelf. Daar is geen pasklaar antwoord op. Wat kan helpen bij het nemen van een beslissing is om te kijken of je echt alles hebt gedaan wat je kon. Hebben jullie alles aan elkaar verteld en ook de tijd genomen om naar elkaar te luisteren? Hebben jullie gekeken naar jullie eigen aandeel in de problemen en aan jullie eigen issues gewerkt? Hebben jullie alle pijn gevoeld en niet vermeden, onderdrukt? Zou relatietherapie je nog kunnen helpen, of heb je dat allemaal geprobeerd? Zitten jullie met dezelfde intenties in de relatie?
Ruimte die is toegestaan voor liefde

Met andere woorden, een relatie is een ruimte die is toegestaan voor liefde. Ruimte om de verschillende kanten van liefde te verkennen. Maar ook ruimte om je liefde voor jezelf te vinden of te ontwikkelen, zodat je meer empowered kunt worden. Op deze manier dienen relaties liefde in alle dimensies. Maar er kan een punt komen waarop je relatie die ruimte niet meer kan bieden. Een punt waarop pijn, conflicten, verschillende richtingen van groei de liefde constant overschaduwen.
Grenzen

Hoe lang je blijft proberen en hoe ver je hierin gaat, hangt volledig af van wat je wilt en kunt doen. Onthoud dat het belangrijk is dat je je eigen grenzen niet structureel overschrijdt terwijl je streeft naar verbinding. Als je niet trouw bent aan je eigen waarde(n), kun je ook niet trouw zijn aan je relatie ... zelfs als jullie beiden monogaam zijn gebleven. Neem alle tijd die je nodig hebt om te onderzoeken of je op het punt bent dat het beter is om uit elkaar te gaan. Neem alle tijd om het te accepteren als dat het geval is en om afscheid te nemen van het oude.
Uit elkaar gaan in de liefde

Als je zeker weet dat je uit elkaar wilt gaan, helpt het jou en de anderen in de relatie om dat liefdevol te doen. Hoewel relatietherapie over het algemeen werkt om mensen bij elkaar te houden, zou het ook ondersteunend moeten zijn bij het liefdevol beëindigen van relaties. Drie dingen zijn nodig om uit elkaar te gaan in de liefde:
1. Openlijk en eerlijk met elkaar praten over waarom jullie niet samen verder gaan;
2. Aandacht besteden aan het transformeren van de energetische banden tussen jullie op een bewust niveau; en
Vergeef wanneer nodig en wees uiteindelijk in staat om uit waardering voor wat jullie elkaar hebben gebracht, uit elkaar te gaan.

Het in liefde uit elkaar gaan maakt het niet alleen makkelijker voor jullie zelf, maar helpt ook om vrede te vinden met jullie scheiding. Misschien hebben jullie allebei kinderen en waarschijnlijk hebben jullie ouders, broers, zussen en ook gemeenschappelijke vrienden die het effect zullen zien van het feit dat jullie niet meer samenwonen. Voor elk van die mensen geldt: als ze zien en voelen dat jij oké bent met het einde van jullie relatie, zullen zij het uiteindelijk ook oké vinden. Vertrouwen in liefde

Als je kinderen merken dat jullie nog steeds samenwerken om het huishouden veilig en zeker te dragen - ook al is het nu in een andere vorm - helpt het hen enorm om te wennen aan de nieuwe situatie. En natuurlijk hebben ze daar wat tijd voor nodig. Maar het voorkomt dat kinderen het gevoel hebben dat ze iemand de schuld moeten geven - zichzelf of een van jullie. Ondanks het verdriet kan hun vertrouwen in liefde nog steeds bestaan.

Veel liefst

Rachida Kacimi

Reacties