het hechtingsgedrag onder een microscoop
Liefde en relaties
Ben je ooit verliefd geweest op de verkeerde persoon? Bekijk je liefde voor gehechtheid eens nader.
Ben je ooit verliefd geweest op de verkeerde partner? Is er hetzelfde type geschil met je partner of gevoel van eenzaamheid in de relatie? Het is waarschijnlijk dat dit komt doordat je als jongere "gehecht was aan veiligheid". Je kunt echter nog steeds leren hoe je gezonde associaties kunt ontwikkelen.
De hechtingsstijl als model
De ervaring van jong zijn, vooral tijdens de eerste zeven tot elf jaar van ons leven, heeft een aanzienlijke impact op hoe we met anderen omgaan en relaties aangaan, "De manier waarop we ons specifiek aan elkaar hechten, draagt hieraan bij." Het fundament is vergelijkbaar met een huis. Dit houdt in dat als je je erkend en thuis voelt bij je ouders of verzorgers, en als aan je behoeften wordt voldaan, je emotioneel gehecht raakt. Als zodanig ontwikkel je een gevoel van emotionele stabiliteit, met de basiservaring dat je belangrijk bent. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan of deze worden overtroffen, raak je min of meer emotioneel gehecht.
Welke hechtingsstijl heb jij?
Drie varianten worden als onveilig beschouwd. Als je hechtingsstijl overdreven bezorgd is, kruip je naar de ander toe, bang dat je onbelangrijk zult zijn. Als je hechtingsstijl vermijdend is, geloof je dat je het - omdat je verzoek om aandacht nergens toe leidt of tot negatieve reacties - makkelijker zelf kunt oplossen. Als je hechtingsstijl gedesoriënteerd is (ook wel gedesorganiseerd genoemd), heb je als kind geleerd dat liefde en aandacht onvoorspelbaar en complex zijn, dus je wist nooit wat je moest doen. Je kunt hier leren wat jouw persoonlijke hechtingsstijl is.
Leren hoe je je anders kunt hechten
Je kunt een veilige romantische relatie nastreven met de juiste oefeningen in het heden. Het vergemakkelijkt bijvoorbeeld het verwerken van negatieve ervaringen en het uiten van emoties. Om nieuwe overtuigingen en positieve ervaringen te creëren, zul je eerst de oorzaken van je onveilige hechting moeten aanpakken. Door het verwerken van belangrijke ervaringen en de bijbehorende emoties, krijg je de vrijheid om ander gedrag te kiezen.
Het is ook nuttig om emotionele hulp te zoeken. “Positieve ervaringen voegen nieuwe paden toe aan ons brein. Als je beseft dat je een aantal goede vrienden hebt, bij wie je je veilig voelt en op wie je kunt vertrouwen, zul je vanzelf om je heen verzamelen. Oefen met hen door op anderen te leunen, hen toe te staan binnen te komen, kwetsbaar te zijn en grenzen te stellen. Want elke nieuwe leertijd vergroot de diepte van het nieuwe pad.
Werk aan de verbeteringen die je aanbrengt in je uiterlijk.
Het ontwikkelen van een nauwkeuriger zelfbeeld heeft ook een positief effect. In moeilijke situaties vertrouwen we vaak op onze jonge overtuigingen. ‘Ik ben niet belangrijk’ of ‘Ik moet doen wat hij van me vraagt, anders word ik buitengesloten en raak ik de weg kwijt’, enzovoort. Meestal zijn deze aannames niet juist. Bekijk de dwaze overtuigingen van je kind en stel ze bloot aan de waarheid. Met een bewuste benadering herken je de momenten waarop je de afstand tussen jezelf en anderen vergroot of verkleint, en ben je uiteindelijk succesvoller in het behouden van je oorspronkelijke kernafstand.
Bekijk je voortgang
gelooft vanuit eerdere ervaringen en draagt vaak bij aan plannen en methoden. Door ze te bestuderen, bereik je de kern en kun je ze veranderen of volledig elimineren. 'Ik geniet alleen van liefde en aandacht als ik stil en lief ben', is een voorbeeld hiervan. Of 'als mama maar gelukkig is, ben ik zo gelukkig als maar kan zijn.' Af en toe hebben negatieve sleutelgebeurtenissen je beïnvloed. Welke beslissingen heb je als jongere genomen die op dat moment belangrijk waren om je gezond verstand te behouden? Het is een procedure van plannen, smeden en nog steeds de bijbehorende emotie verwerken.